beats by dre cheap

Sarajevo

Sarajevo je, dosad, u svojoj historiji bilo tri puta u fokusu svjetske javnosti.

 

Prvi put, kada je Gavrilo Princip (majku mu kretensku, moje mišljenje) sa svojim istomišljenicima iz organizacije  ''Mlada Bosna'' izvršio atentat na austro-ugarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju Hochenberg i sa samo dva pucnja okrenuo svijet i njegovu historiju naglavačke.

 

Drugi put, te nezaboravne '84. kada su u ovom gradu održane XIV zimske olimpijske igre. Po mišljenju mnogih, jedne od najbolje dosad organizovanih olimpijskih igara u historiji. Da li je to bilo zbog same blizine olimpijskih borilišta gradu (Sarajevo ima ubjedljivo najbliže planine i skijališta samom centru grada) ili su igre bile vrhunski organizovane ili nas samo lažu da je to bilo tako? Nebitno, bilo je 'vako: ''osamdeset četvrte je pao snijeg i skupio se čitav svijet...''

 

Treći put, nažalost, kada su velikosrpski idioti stavili grad pod opsadu, najdužu opsadu koju moderna historija pamti, i svakodnevno preko 1200 dana ubijali i  torturisali snajperima, mitraljezima i granatama građane ovog grada. Sve svjetske medijske kuće imal su svoje najbolje izvještače ovdje i cijelom svojetu pokazivali šta se, zapravo, ovdje događa. Svijet (normalan) se zgražavao nad snimcima iz Sarajeva, ali objektivno nije postojala volja da nam se pomogne (imam osjećaj da smo mi tada bili horor verzija ''Big Brothera'').

 

Pitam se, a i vas naravno, šta bi mogao biti četvrti događaj po kojem ćemo dospjesti u žižu interesovanja svjetske javnosti?

Gradska Raja
http://idealnolosi.blogger.ba
20/01/2007 14:32